GEUR AMBASSADEUR

 

 
line decor
 HOME : 
line decor
 


 
 
 


 
 

Geurpsychologie

Zo nu en dan ervaren we allemaal wel eens een "Madeleine de Proust" een Franse uitdrukking voor het hebben van een déjà-vu zodra een geur de neus passeert en een vergeten moment laat herbeleven.

De Franse roman schrijver Marcel Proust (1871-1922) was een meester in het beschrijven van geur en herinneringen. Zijn  manier van uitdrukken door zijn bijna zintuigelijke manier van schrijven is ook nu nog herkenbaar voor iedereen. 

Onbewust zijn we allemaal verbonden door geuren. Geuren trekken aan of stoten af en herinneren ons aan dat wat we vergeten waren. Net zoals Proust's jeugdherinneringen terugkwamen door het ruiken en proeven van een Madeleine..

 

 

 

 

De geuren waarmee Zes zintuigen werkt zijn afkomstig van essentiële oliën (raw materials). Dit zijn natuurlijke aromatische stoffen afkomstig van planten, bloemen en bomen. Door de inhoudsstoffen werken deze stoffen zowel op psyche als op het lichaam.

Raw materials en de daarvan afkomstige geuren kunnen ons dagelijks leven verrijken in bijvoorbeeld werkomgeving en kunnen een uitstekende aanvulling zijn in de complementaire zorg . We vinden de diverse toepassingen van geuren steeds meer terug bij publieke locaties en bij bedrijven, maar ook in instellingen zoals ziekenhuizen en zorgcentra.

Kijkt u hier voor de toepassingsgebieden

Essentiële oliën ofwel raw materials zijn verkregen door middel van een extractie, zoals b.v. waterdamp destillatie, uit delen van planten en bomen; bloemen, bladeren, wortels, zaden, schors, kernhout, enzovoort. Essentiële oliën of bestanddelen daarvan daaruit zijn een basis van menig reguliere medicatie.

Mijn visie op het werken met geuren is gebaseerd op het Jungiaans gedachtengoed. Leest u mijn these hierover welke gepubliceerd in zowel het Nederlandse vakblad 'Beyond Medicine' (2013) en het internationale vakblad 'Aromatherapy times.'

(2014, Engelstalig)

Zie ook onze kennis pagina: informatie voor studenten en consumenten

 

De basis vanuit natuurgeneeskunde: werken met natuurlijke geuren

Natuurgeneeskundige aromatherapie werkt vanuit natuurgeneeskundige principes. Dat wil zeggen dat men uitgaat van het 'zelfhelende vermogen' van het lichaam. Door prikkels toe te dienen wordt het lichaam aangezet tot genezing. Deze prikkels werken in de aromatherapie met behulp van essentiële oliën. De wijze van toediening bepaalt hoe de essentiële olie werkt.