GEUR AMBASSADEUR

 

 
line decor
 HOME : 
line decor
 
 
 
 

 
 

AROMATHERAPIEKAARTEN (ISBN 9085080614)

Claudia De Vos

UITLEG EN GEBRUIK

De aromatherapiekaarten zijn ontworpen om op een speelse manier met aromatherapie kennis te maken. Daarnaast zijn de kaarten een geschikt medium om als therapeut met je cliënt mee te werken.


De kaarten bevatten informatie over verschillende aspecten van aromatherapie van lichaam tot geest. Zodoende is er voor iedereen wel iets tussen wat aanspreekt.

Chemie:
Rechts bovenaan de kaarten vind je een kleurenblokje met daarin het hoofdbestanddeel van de chemie van de olie. Dit bestanddeel is mede verantwoordelijk voor de werking van de olie.
De samenstelling van de olie bestaat uit diverse werkzame stoffen onderverdeeld in verschillende groepen.
Elke groep, zoals bijvoorbeeld de monoterpenen hebben zo hun specifieke werking. Per oogst en per aanverwante soort is de samenstelling steeds anders.

Om te zorgen dat je weet wat er in de olie aan stoffen zit wordt deze gecontroleerd, zodat deze voldoet aan de te verwachten werking.(kwaliteitseis)
Daarom is het belangrijk te weten van wie je de etherische olie betrekt opdat je zeker kunt zijn van een bepaalde kwaliteit.


^top

Fysieke werking:
Je vind bovenaan in het tekstblok op de kaarten zakelijke, rationele informatie over werkzaamheid van de etherische olie. Sleutelwoorden zoals 'bactericide' (bacterie dodend) en 'krampstillend' zeggen iets over de fysieke werking van de olie.
Indien je dus deze olie therapeutisch gebruikt kun je een dergelijke werking verwachten.
Let op: therapeutisch!

Als onervaren gebruiker de olie liever alleen verdampen in een aromalampje of streamer in een lage dosering.(2 tot 4 druppels)
En waneer je aromatherapie als leek toepast op de huid of in een bad, dient de etherische olie ALTIJD te zijn opgelost in een drager en nooit meer dan 1%.
Dus 2 druppels op 10 ml. vette plantenolie of andere drager als neutrale badolie.
Er zijn nogal wat oliën met contra-indicaties en het is onverstandig de olie zonder grondige kennis te gebruiken. Je gaat tenslotte ook niet blind in het medicijn kastje pakken.

Contra-indicaties kunnen zijn; niet gebruiken tijdens zwangerschap(abortief), niet bij hoge bloeddruk, niet samen met sommige medicatie,(omdat de werking van het medicijn kan verminderen), fototoxisch (zorgen voor pigment vlekken bij blootstelling aan zon) etc.
De werking van de olie is door de lagere dosering nog steeds effectief.
Meer hoeft bij aromatherapie zeker niet altijd beter te zijn.

Er zijn echter ook een aantal veilige oliën die zonder meer kunnen worden toegepast voor bijna iedereen. Lavendel is daar een van. Deze olie kan zelfs als een van de weinigen puur op de huid worden gebruikt bij b.v. kleine brandwondjes. De pijn verlicht onmiddellijk en de huid hersteld aanzienlijk beter.
Zoals je begrijpt wordt het werken met aromatherapie een stuk interessanter met wat kennis hierover. Wil je je meer verdiepen in aromatherapie kun je kiezen voor een kennismakingscursus zoals je die bij mij kunt volgen.
Wil je echt de diepte in kun je kiezen voor de beroepsopleiding van het SBA. (Stichting ter Bevordering van Aromatherapie) Ik zit in het bestuur van de stichting van deze opleiding en kan hierover desgewenst informatie verstrekken.


^top
Winning
Links onderaan de kaart vind je de destillatie methode van de olie.
Er zijn diverse methodes om de olie te winnen uit de plant, bij etherische olie is dit meestal is dit waterdamp destillatie.
In het spel vind je echter ook de vette plantenolie. Vette plantenolie wordt gebruikt als drager voor de etherische olie, je lost je etherische olie hierin op.
Een vette planten olie kan verkregen worden door persing van b.v. zaden of pitten, maar er zijn ook maceraten.
In de aromatherapiecursus komt dit aan bod en leer je zelf een maceraat te maken. Zie ook de agenda.


^top

Gebruikt plantendeel
Rechts onderaan de kaart wordt het gebruikte plantendeel vermeld. Voor het maken van etherische olie kunnen er verschillende delen van de plant worden gebruikt.
Van elk planten deel is er dan weer een andere etherische olie.
Zo zijn er bijvoorbeeld van de sinaasappel(boom) diverse oliën. Er is de etherische sinaasappel olie van de schil, de etherische olie van de twijgen (Petit grain) en de sinaasappel (oranje)bloesem (Neroli).
Alle oliën hebben een andere werking maar komen dus van dezelfde boom.

^top

Het psychische en spirituele
Deze aspecten vind je onderaan in het tekstblok van de kaart. Aromatherapie is voor deze toepassing sterk verdunt. De maximale dosering, ook voor therapeuten, is hierin
maximaal 1%.
Het gaat voor al om de subtiele prikkeling en die krijg je alleen indien je laag doseert.
1 druppel op 10 ml. basis olie is hiervoor ruim voldoende.
Het is zodoende ook een hele veilige toepassing van aromatherapie.

De woorden genoemd op de aromatherapiekaarten zorgen voor een aanknopingspunt en indien je je erop 'haakt', kan dit een thema voor je zijn waaraan je zou kunnen werken. Denk eens aan het woord balans. Ben je uit je evenwicht geraakt? Waardoor ben je uit balans gebracht?

Zo zijn er elke keer diverse vragen die je je zelf kunt stellen naar aanleiding van de themawoorden om steeds meer inzicht te krijgen in je eigen handelen.
In de natuurgeneeskundige consulten die ik geef komt dit regelmatig naar voren omdat eigen gedragingen onlosmakelijke met de fysieke conditie verbonden zijn.

^top


Chakra's
De chakra's in de tekst vermeld zijn die chakra's waarmee de olie verbonden is. Je zult ook eerder de etherische olie op die chakra's voelen werken. Het kan heel goed zijn dat je een andere chakra voelt dan vermeld op de kaarten: dan heb jij op dit moment daar een gevoeligheid en komt de olie daar het sterkste binnen.

Planeten en archetypes
De vermelde planeten zijn vooral verbonden aan de archetypische energie hiervan.
Archetypen zijn een begrip door de psycholoog C.G. Jung ontwikkeld. Eenvoudig gezegd staat dit voor een manier van waarnemen die voor vele mensen hetzelfde bevonden wordt.
Zoals bijvoorbeeld het archetype Maria door vele mensen gevoeld word als de Moeder, het zorgende vrouwelijke.
De genoemde planeten op de kaarten zeggen dus iets over de archetypische energie van de plant.
Jungiaanse psychologie en astrologie zijn vakgebieden die hierin inzicht verschaffen.

Meer hierover weten: Klik hier

^top

Affirmatie
De affirmaties op de kaarten vind je in het midden onder de afbeelding van de plant.
Affirmaties kun je zien als een 'wens voor jezelf'. Ook een thema waarover je kunt nadenken.
Het kan je ziel kracht en moed geven, een positieve ondersteuning.
Zeg de affirmatie maar eens hardop tegen jezelf.

Element
Links boven in het kleurenblokje op de kaart vind je het element van de plant.
In de natuurgeneeskunde wordt de elementenleer gebruikt om inzicht te verkrijgen in de gedragingen en aard van de mens, en haar fysieke toestand.
Net als in de mens overheerst in elke plant meestal een bepaald element.

Door inzicht te krijgen in waar een tekort is ontstaan in de mens, kan deze door gebruik van een etherische olie van de plant met een aanvullend element in balans komen.
Rudolf Steiner heeft veel over de elementenleer geschreven.
Een handzaam boekje om hierover te lezen is van Marieke Anschutz 'Ons temperament'.

^top


Praktische vragen

Moet ik de olie in huis hebben om met de kaarten te kunnen werken?
Niet noodzakelijk. De kaarten geven zoveel informatie dat hierover mediteren al veel plezier en inzicht kan geven.
De geur van de olie geeft het geheel een extra dimensie.

Hoe kan ik met mijn cliënt met de aromatherapiekaarten werken?
Door je cliënt een kaart te laten trekken kun je zorgen voor een opening in het gesprek of een doorbraak van een thema waar je cliënt mee zit maar lastig vind om uit te spreken.
Met de kaarten wordt het onderwerp makkelijker bespreekbaar.

Hoe gebruik ik de kaarten thuis het beste?
Zoek een rustige plek op en ga comfortabel zitten.
Spreid de kaarten in een halve maan voor je uit.
Probeer je hoofd leeg te maken en een beeld te vormen met bijvoorbeeld de vraag; wat heb ik nodig (of wat heeft de ander nodig).
Pak dan met de linkerhand (de gevoelshand) de kaart die je aantrekt.
Bekijk de kaart rustig en laat de informatie op je inwerken. Wat zegt deze kaart je, ben je bereid eerlijk naar jezelf te kijken?
Sluit de ogen en mediteer rustig eens over het thema verder.
Geef jezelf hierin rust en ruimte!

Veel plezier en innerlijke verrijking met de kaarten!

Claudia de Vos

^top
 


Bestellen aromatherapiekaarten


Uitgeverij Koppenhol

2006 (NE en BE)
ISBN 9085080614
2008 (Duitsland)
ISBN 9789085080619

Contact